Pokud chcete vaší sváteční nebo jen nedělní tabuli ozvláštnit nečím sladkým a zároveň neobvyklým, zkuste tento africký recept na kávové pletence. Mnohé jistě překvapí intenzivní a neobvyklá chuť zázvoru v kombinaci s lahodnou a obvyklou chutí kávy.
INGREDIENCE:
1l vody, 500 g cukru, mletý zázvor (ideální je koupit si zázvor čerstvý a nastrouhat ho najemno nebo pomlít, chuť je intenzivnější), 500 g hladké mouky, sůl, 1 prášek do pečiva, 60 g másla, 2 vejce, 1,5 dl mléka, 80 g oleje, 5 lžic instantní kávy
PŘÍPRAVA:
Vodu, cukr, kávu a zázvor povaříme 15 minut bez míchání a necháme vychladnout. Z mouky, soli, prášku do pečiva, másla, vajec a mléka vypracujeme těsto a rozválíme ho na 1/2 cm. Z těsta vykrajujeme čtverce 5 x 5 cm. Tyto čtverce rozřežeme na tři pásy, volně je zapleteme a konce stlačíme. Několik pletenců vkládáme do rozpáleného oleje a pečeme do zlatova. Po vyndání z oleje pletence namačkáme do připraveného sirupu a potom je na necháme usušit.