Kávovary GRAEF nejsou ve srovnání s jinými značkami na našem trhu nijak dlouho , přesto si velmi rychle vybudovaly své místo v kategorii „domácí kávovary“ a v některých případech by se dalo říct, že se jedná i o kávovary „poloprofesionální“.
Kávovary GRAEF ES 90, GRAEF ES 91 nebo GRAEF ES 95, by se už do kategorie poloprofesionálních kávovarů zařadit jistě daly. Jsou to kávovary vhodné pro hodně náročnou domácnost nebo menší provoz, kde chtějí ovlivnit přípravu kávy co nejvíce, ale nevyužijí profesionální, často velmi drahé, kávovary.
Rozdíl v modelech s označením GRAEF ES 90, ES 91 a ES 95 je pouze barvě. (Bílá, stříbrná, stříbrná s vysokým leskem)
Na první pohled spojuje kávovary i mlýnky GRAEF jednoduchý design, který je sice velmi aktuální, přesto by se dalo říct, že je nadčasový. Použité materiály mají vysokou kvalitu, jedná se převážně o nerez a leštěný hliník.
- Co na první pohled odlišuje kávovary GRAEF 90 GRAEF 91 a GRAEF 95 od základních domácích pákových kávovarů?
– Dvě použité trysky – jedna pro výdej horké vody a na druhé straně pak „parní“ tryska. Obě trysky jsou otočné o 360 stupnů, což je velmi užitečné zejméno u šlehání mléka.
– Tlakoměr v levém dolní rohu, který je přesně kalibrovaný.
- Po bližší prohlídce jsme odhalili také další výhody, které kávovary ES 95 přibližují k profesionálním strojům na espresso:
Už když vezmete nerezovou páku kávovaru do ruky, pochopíte, že se nejedná o levný domácí výrobek. Příjemným překvapením pro nás byla i 2 samostatná profesionální sítka u kterých oceňujeme absenci falešných filtrů a pěničů, které sice zajistí, že připravené espresso bude mít vždy krásnou cremu, ale připraví vás o jakoukoliv zpětnou vazbu. Jednoporcová a dvouporcová sítka jsou vyrobena z nerezu.
Nádržka na vodu má obsah 3 l, což je zhruba 2 x více, než na co jsme u domácích „pákovek“ zvyklí.
Plocha pro odložení šálků je skutečně aktivně vyhřívaná na rozdíl od „nahřívání šálků“, které využívá jen zbytkového tepla kávovaru a je nejčastěji používáno u domácích kávovarů.
- A teď se dostáváme k funkcím, které nepoznáte na pohled ani při běžném užívání, ale které usnadňují vaši práci i přípravu kávy:
Kávovar vždy kávu před samotnou extrakcí krátce spaří, díky tomu se z kávy lépe uvolní všechny chutě i aroma a připravený šálek má zase o něco blíž k dokonalosti.
Kromě dávky vody (což už je téměř samozřejmostí) si u můžete nastavit také teplotu vody.
(U přípravy 1 espressa ze základních 92 stupňů o 2/4 stupně nahoru nebo o 2/4 stupně dolů a u přípravy 2 espress najednou pak ze základních 92 stupňů o 5/10 stupnů nahoru nebo o 5/10 stupnů dolů.)
Graef ES 90/91/95 má dvojitý termoblok s dvěma samostatnými čerpadly – pro přípravu kávy 16 barů a pro výdej páry 6 barů.
Výhodou je také automatický odvápňovací program, který není u domácích pákových kávovarů tak obvyklý.
Kávovary jsou standartně dodávány s odměrkou na kávu, pěchovadlem kávy, konvičkou na šlehání mléka (0,6 l) a sadou na čištění.
Dále si pak můžete dokoupit např. GRAEF pěchovací stanici, odklepávač na kávu nebo třeba GRAEF freshový mlýnek – ty si ale zaslouží svůj vlastní článek.