Brno – Dnešním otestovaným podnikem je kavárna Trojka v Domě pánů z Kunštátu v Dominikánské ulici. Pro tuto kavárnu se hodí adjektiva jako alternativní, umělecká a pro všechny. Dopoledne je tu klid a díky wifi připojení zdarma je možné v kavárně studovat nebo pracovat. Kolem oběda se začíná kavárna plnit skupinami povídajících si mladších i starších lidí. Večer už je jen těžké najít volné místečko a kavárna opravdu žije. Káva a její kvalita se však stejně jako atmosféra mění podle denního období a aktuální obsluhy.
Kavárna Trojka je plná knih, obrazů na stěnách a studentů s notebooky. Každý si v kavárně najde své místo. V horní části jsou jak pohodlné gauče pro větší skupiny lidí, tak menší stolky nebo lavice. V horní části kavárny se může kouřit a musím přiznat, že ve večerních hodinách je zde poměrně nakouřeno.
V dolní, menší a nekuřácké části je však vzduch čistý. Je tam jak několik gaučů, tak jeden menší stoleček. A také čisté toalety.
Nabídkový lístek je na každém stolečku. Kavárna nabízí běžné druhy kávových nápojů, čaj, alkoholické nápoje, ale také speciální kávové nápoje. Hladový studen si může koupit taky něco sladkého nebo teplé tousty například se špenátem a slaninou.
Pro otestování kavárny objednáváme espresso a cappucino.
Protože je kavárna plná téměř do posledního místa, čekání je o něco delší než by podle mě mělo být. Za chvíli je na stole espresso. Je naservírováno na tácku spolu s vodu a cukřenkou. Ta je určitě praktická, protože si každý nasype cukru tolik, kolik potřebuje. Znám několik lidí, kteří si sypou do kávy jen půlku cukru nebo naopak tři a více.
Mlíčko je ke kávě v malé konvičce. Bohužel jak mléko tak konvička byli studené a proto by akorát zkazilo chuť kávy. Espresso mělo na povrchu poměrně pružnou pěnu, hladkou, která se však příliš dlouho neudržela. Chuťově bylo ale espresso lahodné, bohužel ani ono nebylo v nahřátém šálku a tak nevydrželo moc dlouho teplé.
Druhým testovaným nápojem bylo cappucino. Naservírované bylo stejně jako espresso na tácku s vodou a cukřenkou. Obsluha se zde však dopustila hříchu, který by zkušeného barristu ani nenapadl. Cappucino bylo totiž ochucené hořkým kakaem. Obsluha jej zřejmě připravila tak, že připravenou kávu posypala hořkým kakaem a teprve poté do šálku přilila napěněné mléko. Okraje tedy bylyozdobně hnědé, bohužel bez upozornění zákazníka by žádné ochucení být na kávě nemělo.
Je škoda, že si obsluha oba nápoje nepatrnými maličkostmi zkazila. Mléčná pěna na cappucinu byla totiž spojená s kávou a jinak (pokud se dá káva s kakae vůbec ohodnotit) mělo cappucino příjemnou jemnou chuť.
Všechny druhy kávy dokáží v kavárně připravit bez kofeinu. A navíc pro ty, co mají rádi ke kávě něco sladkého, nabízí Trojka ke kávě kousek jablečného štrůdlu jen za neuvěřitelné 4 koruny. Samostatně stojí štrůdl desetikorunu, medovník potom třicet korun.
ZÁVĚR: Kavárna je v přípravě kávy na velmi dobré cestě. Když má obsluha čas, tak při mé návštěvě v dopoledních hodinách byla káva téměř bez chybičky. Při podvečerním frmolu však obsluha podcenila takové důležité maličkosti jako nahřátí mléka nebo šálků. Ceny jsou v kavárně více než studentské. Espresso je za 26 korun, cappucino za 30 korun. Minerálka stojí ve Trojce dvacku.
mate i kavu s sebou? 🙂