Před desítkami let zpátky nebyla na stáncích káva běžně k dostání. Až s postupem industrializace se káva začala hromadně praživ v pražírnách, potom se začala v továrnách mlít a nakonec vznikla káva instantní, která bohužel to pravé z kávy ztrácí. Málokdo však ví, že si můžete upražit kávu i doma.
Jediné, co budete potřebovat, je větší hlubsí pánev, samozřejmě nějaký zdoj ohně, tedy sporák nebo plotýnka, ale určitě je možné kávu pražit i venku na ohni. Dále potřebujete něco ke zchlazení. Buď vodu v rozprašovačí nebo třeba zchlazený pečící plech. V neposlední řadě si budete potřebovat zelená syrová zrnka kávy. Na internetu je několik společností, které zelená zrnka kávy nabízejí a prodávají pro zájemce i v menším množství, takže sehnat tuto surovinu by v dnešní době neměl být takový problém, jak by se mohlo zdát.
Kávu dáme do pánve tak, aby pokrývala dno v jedné vstvě, ale dno nebylo zaplněné, protože pražením káva zvětšuje svůj objem a pokud by byla ve více vrstvách, neupražila by se a nedostali byste z ní všechno aroma a chuť. Celé pražení trvá asi 10 až 15 minut, záleží samozřejmě na velikosti plamene a na druhu syrové kávy. Je velice důležité po celou dobu kávu promíchávat, jinak se neopraží rovnoměrně a mohla by se spálit. Asi po pěti minutách začne káva praskat a začnou z ní odletovat malé šlupky, takže buďte opravdu opatrní. Poté praskání ustane, ale po pár minutách začne znovu, káva postupně hnědne a chvíli před tím, než vám bude připadat, že má tu správnou barvu, odstavte ji z plamene, nechte chvíli dojít v horké pánvi a pak přesypte na vychlazený plech. Odstraňte zbytek šlupek a vychlazenou kávu uložte do nádoby. Nádobu nezavírejte! Ještě asi 12 hodin po upražení se z kávy uvolňují plyny a nádoba by tak mohla explodovat.
Před použitím umelte jen potřebné množství a připravte svou domácí čerstvou voňavou kávu. Navíc vaše káva bude nenapodobitelný originál.
Nemáte někdo tip na koupi zelený kávy v Praze a okolí? Nějak nemůžu nic najít.
Díky.
Milane, možná zelenakava.com, ještě jsem nezkoušel. Jinak já objednávám ze sweetmarias.com
Zkuste Balírny Praha-Holešovice,mě přidali pár zelených zrnek k objednávce pražené kávy
Taky nakupuju pravidelně v Balírnách. Jeden den objednám a druhý den ji mám už doma. Nejraději mám Costariku, Kenyu a Etiopii. Tentokrát jsem si objednal trochu zelené a chci ji zkusit pražit.
Ahoj,
je nutné nechat kávu odstát 12 hodin, nebo ji lze rovnou umlit a konzumovat? 🙂