Ve světě existují různé zajímavé profese mezi než rozhodně patří barista. A kdo to vlastně je a čím se zabývá? Barista je především odborníkem na přípravu kávy a nejen to. Barista musí být především dokonalým znalcem kávy, jejích druhů, o jejím pěstování, sklizni, ale především pražení, protože to dává kávě konečné aroma a chuť. Z dokonale upražené kávy pak musí barista umět připravit špičkové espresso tak, jak má být, ale musí umět připravit i jiné kávové nápoje a speciality. Klíčové jsou pro něj však chuťové pohárky kvůli degustaci, tedy ochutnávání kávy.
Baristé mohou své umění, své schopnosti a poznatky také porovnávat na mezinárodních soutěžích, konkrétně na mistrovství světa, na které postupuje jeden účastník z každého členského státu „kávové asociace“. Samotná soutěž je pro každého soutěžícího rozložena na 3 x 15 minut. V první části si barista přichystá vše potřebné: umele kávu, připraví kávovar, nahřeje šálky, přichystá jednoduše svůj stůl tak, aby se v dálší části už mohl soustředit jen na kávu. V druhé části probíhá samotná soutěž, kdy musí barista během této doby připravit pro porotu 4 šálky espresa, 4 kapučína a 4 nealkoholické kávové nápoje dle vlastní fantazie. V závěrečných patnácti minutách si každý soutěžící „po sobě uklidí“.