Pokud milujete kávu tak moc jako já, jistě mi dáte za pravdu – moka konvička u správného kávomilce nesmí chybět.
Je to takový malý domácí rituál, díky kterému si vychutnáte nejen vůni čerstvé kávy. Také chuť kávy je každým další použitím konvičky lepší a plnější. Na sběr správné patiny je však třeba mít originální hliníkovou moka konvičku. Ocelové konvičky, které dokonce fungují i na indukci, tohle bohužel postrádají – ovšem v dnešní době už můžete najít i dvojstěnnou konvičku, která kombinuje ocel zvenku a hliník uvnitř. Uvaříte si tak svou kávu na indukční plotýnce a přitom můžete sbírat patinu jako kávový fajnšmekr.
Pokud jste ještě neobjevili kouzlo kávy z moka konvičky, doporučuji koupit nějakou malou do začátku a vyzkoušet si ji. Stojí to zato. Pokud si doma ještě čerstvě namelete kávu, budete mít požitek z kávy ještě lepší. Miluji, jak mi čerstvě namletá káva provoní celý obývací pokoj s kuchyní.
Jak si vybrat správnou moka konvičku?
1. Objem
Když se podíváte na nabídku hliníkových kávovarů – moka konviček – všimnete si, že jsou označeny podle počtu porcí/šálků. Jistě, můžete orientovat i podle obsahu v ml, ale tradičně se moka konvičky odlišují podle toho, kolik espress v nich uděláte.
Pokud máte raději lungo, doporučuji si vybírat víceporcové konvičky. Já jsem si pro svou potřebu vybrala konvičku na 2 porce – a pak už si jen reguluji, kolik vody do ní dám. Pokud mi však přijde kamarádka na návštěvu, mám jistotu, že obě si dáme espresso.
2. Design
Vzhledem k tomu, že každá moka konvička funguje stejně, můžete si vybírat z rozličného množství designů.
Raději klasickou stříbrnou? Nebo barevnou? Dokonce sem našla i hliníkové zaoblené moka konvičky od nejznámější značky Bialetti. Vřele doporučuji i italskou značku Tognana.
Vyberte si přesně takovou konvičku, na kterou se budete rádi dívat – a ještě lépe, kterou s radostí použijete.
3. Typ varné desky
A tohle je neméně důležitý bod – jaký máte doma vařič? Protože klasické hliníkové moka konvičky nejdou používat na indukci. Pokud tedy máte indukční vařič máte dvě možnost – ocelové moka konvičky – nebo dvojstěnné konvičky. Vřele doporučuji druhou možnost, protože správná chuť kávy se rozvine jedině s nasbíranou patinou.
Pokud samozřejmě nemáte mlýnek na kávu, nebo chcete mít mletou kávu vždy po ruce – stačí si mletou kávu koupit. Ovšem za zmínku stojí i fakt, že do moka konvičky by se měla používat lehce hrubší konzistence (jemnější než cukr krystal). Příliš jemné mletí, které se třeba používá do pákových kávovarů by mohlo moka konvičku ucpat – voda by se přes ni správně neprotlačila.
Níže přikládám ještě odkaz na video, jak se taková moka konvička používá. 🙂
Máte vybráno? Tak přeji dobrou chuť a příjemné experimentování!
Petra