Ekvádor je stát v Jižní Americe, který leží na rovníku a zároveň je jeho pobřeží omýváno vodami Tichého oceánu. Jeho sousedy jsou Kolumbie na severu a Peru na jihovýchodě. Součástí Ekvádoru jsou rovněž Galapágy. Hlavními vývozními artikly Ekvádoru jsou ropa, rýže, kakao, káva, květiny, balza, banány a garnáti.
Vedle kávy jsou hlavními zemědělskými produkty rýže a kakao, které kávě výrazně konkurují. Káva se začala v Ekvádoru Pěstovat až na počátku dvacátého století. Za středisko kávového obchodu je považováno hlavní město země Quito. Plantáže menších rozměrů se rokládají na ostrovech Galapágy, které zeměpisně k Ekvádoru patří.
Pěstuje se tu kávovník arabský, v menší míře robusta. Právě produkce robusty se stále zvyšuje, protože v zemi nejsou nejvhodnější podmínky pro pěstování arabiky. Nejlepší zrna arabiky pocházejí z Andských vysočin.
Zrna kávovníků se zpracovávají suchou i mokrou technikou. Označují se jako těžká, velká Galapagos a Gigante. Vyznačují se střední velikostí, jsou bledě zelěně až našedlé. Velkým problémem pěstitelů je udržení stálé kvality. Přesto jsou zrna celkem vyvážená a v šálku mají osobitou a vyváženou chuť.
Jakost se udává jako:
– unico (velké zrno, dobře přebrané)
– medio (střední zrno ručně přebírané)
– caracol (perlové zrno ručně přebrané)
– washed lavados
– natural
– extra superior (neprané, ručě přebírané)
– especial (neprané, ručně přebrané)
– selecto (neprané, směs zrn malých a středně velkých)
– superior (nepraná, horší, nevyrovnaná jakost)
– corriente (nepraná, zrna druhé jakosti
– coscos (označení jakosti zlomků zrn)
Klasifikace zrn:
– Grade I. – praná zrna arabiky, ručně přebíraná, sladká v šálku, uváděná jako supremo selecto
– Grade II. – strojní třídění – US standard