Kamerunci začali původně s pěstováním arabiky. Odrůdu Blue Mountain začali pěstovat už před skoro sto lety. Dnes je ale všechno jinak a země v převážné většině zpracovává robustu. Arabiku pěstují jen v malém množství, stejně jako perlová nebo obří zrna. Velkým konkurentem je kávovníku také banánovník, kakaovník, kokosovník, bavlna, podzemnice olejná a ananas.
Produkční oblasti robusty: Sanaga, Mungo, Abolwa, Abong-Mbang, Kumba aj.
Produkční oblasti arabiky: Bamilike Dschang, Badadjou, Bamoun, Foumban, Koutaba aj.
Kávovníková zrna robusty se uvádějí v jakostních třídách jako prima( méně než 30 závad), superior (méně ne 60 závad) a courat (méně než 120 závad). Velikosti zrn se pak udávají jako grade 1, grade 2 a grade 3. Kávovníková zrna arabiky se dostávají na trh ručně přebraná v dvou jakostních skupinách pod označením A a B.