Spousta lidí si každý den dopřává šálek kávy. Někteří lidé vypijí svůj šálek ve spěchu, někdy se ani nejedná o šálek, ale třeba kávu z automatu nebo ledovou kávu v plechovce. Těm druhým, ačkoliv mají také naspěch, však na jejich každodenním rituálu záleží a radši si ráno přivstanou a svou ranní kávu si vypijí v klidu a bez stresu ve společnosti denního tisku nebo třeba při povídání s partnerem či rodinou. Lidem, kterým na tomto krásném kávovém rituálu záleží, by si měli také osvojit některé rady, které dovedou šálek kávy k dokonalosti.
Abyste si připravili kávu, to nejdůležitější, co k tomu potřebujete, jsou kávová zrna. Někteří labužníci volí tu cestu, kdy si koupí zrna zelená a kávu si doma upraží. Pro ty, kdo s tímto nemají zkušenosti nebo se neodvažují kávu pražit doma, je zde samozřejmě široká škála káv v obchodech. Nejdůležtější fakt, který by vás měl při nákupu kávy zajímat, je datum pražení. Toto datum je pro chuť a aroma kávy nejdůležitější. Stará kávová zrna se dají poznat podle vzhledu i zápachu. Zrnka se zdají jakoby mastná a příjemná kávová vůně se mění v nepříjemný kyselý zápach.
Máte tedy doma kvalitní a čerstvě upražená kávová zrna. Co dál? Je potřeba kávu umlít. Nejlépe je umlít si kávu až doma. Namletá káva totiž bohužel neuvěřitelně rychle ztrácí aroma a chuť. Namelte si proto jen tolik kávy, kolik spotřebujete, klidně jen porci na jeden šálek. Hrubost nebo jemnost mletí kávy je nutno posoudit podle toho, jakým způsobem budete kávu dále připravovat. Na presso je nutno kávu namlít velice jemnou, na překapávanou kávu naopak spíše nahrubo.
Kávová zrna také ztrácí aroma, ačkoliv nejsou namletá. Proto je nutné uchovávat je v čisté, suché a vzduchotěsné nádobě. Nejlépe jí bude na chladném a tmavém místě. Nedávejte kávu do ledničky nebo mrazáku! Káva by mohla nasát pachy z ostatních potravin a ztratit tak chuť.
A jak nakonec lahodný šálek nejlépe připravit? Vždy používáme čerstvou, právě vroucí vodu. Nikdy nezaléváme kávu podruhé a ani ji neohříváme. Kávu nejlépe naléváme do vyhřátého šálku. Taktoukázkově připravený šálek kávy si nakonec vychutnejte pokud možno v klidu a bez stresu.