Tato káva je jistě plná překvapení a její vznik, původ i cena, je vskutku zajímavá. Proč se jí říká „cibetková káva“? Co to je vlastně cibetka? Odkud tato káva pochází? Jak se pěstuje? Jak se sbírá? Čím je káva Kopi Luwak zajímavá?
Jednoduše řečeno: bez cibetky by tato káva vůbec neexistovala. Není ani z nějaké zvláštní odrůdy kávovníku, ani se odlišně nepřaží nebo neskladuje, jediné, co je k její „výrobě“ potřeba, je tato malá kunovitá šelma, odborně řečená ovíječ skvrnitý. Přibližně 4 kilogramy vážísí zvířátko se živí hlavně hmyzem, drobnými hlodavci a ptáky. Z nepochopitelných a dosud nijak rozumně nevysvětlených důvodů se však na indonéských ostrovech Jáva a Bali tahle šelmička živí také bobulemi kávovníku. Domorodci tvrdí, že si vybírá jako „dezert“ jen ty nejzrakejší a nejlepší bobule. Ve skutečnosti je však pro cibetku zákuskem jen slupka kávové bobule, protože její trávící ústrojí celé kávové zrno nestráví. Zajímavé však je, a to je také základ pro tuto unikátní kávu, že ačkoliv zrna projdou trávicím traktem, ven vyjdou naprosto neporušena.
Sběrači pak cibetčin trus plný kávových zrn sbírají a následuje normální postup jako při pražení jakékoliv kávy. Proč je káva tak unikátní? Zaprvé si prý cibetka vybírá skutečně jen ty nejdelikátnější a nejlépe vyzrálá zna, což sběrači nejsou schopni. Někteří „odborníci“ se přiklání k názoru, že žaludeční šťávy a kyseliny v cibetčině žaludku při trávení pronikají do zrn, v zrnech dojde k jistému chemickému procesu, při němž sese proteiny rozpadají na aminokyseliny a při pražení pak vznikne naposto jedinečná chuť, tolik odlišná od jiných druhů kávy.
Tato káva patří k jedněm z nejdražších na světě hned z několika důvodů. Výrobci kávy se snažili tento unikát „vyrábět“ v továrnách, chovaly cibetky v zajetí, ale tato zvířátka v zajetí kávové boby jíst něchtějí a také je nejedí. Káva Kopi Luwak se tedy nedá vyrábět jinak, než tradičním způsobem, tedy spolehnout se na mlsavé kuny. Této unikátní kávy se proto vyrobí ročně asi 200kg, cena se pak pohybuje okolo 600 amerických dolarů za kilogram.
O cibetkové kávě jsem hodně četla, bohužel ji ještě neochutnala. Lze ji v ČR koupit?
podívejte se na tenhle článek, http://www.lidovky.cz/nejdrazsi-kava-v-praze-z-trusu-dzc-/ln_noviny.asp?c=A080126_000023_ln_noviny_sko&klic=223611&mes=080126_0
Dnes jsem pila cibetkovou kávu v jedné kavárně v Děčíně.Preso asi za 110kč.Má takovou zvláštní chuť,chutnala nám
za 110kc to nemohla byt prava cibetkova kava normalne je totis mnohem drasi. ted se v indonesii prodava mixovana a to neni ono
Proc by nemohla být pravá? Porce 7g vychází na cca 70Kc, i se zahrnutím vsech dalsich nakladu na distribuci atd + zisk muze presso stat klidne 110,-.Cena nemusi byt vyssi.
Tohle vymysleli Angláni nebo jiní š m e j d i, protože domorodci tuhle „delikatesu“ konzumují tisíce let. Ale od dob průmyslové revoluce v Anglii, která přinesla kapitalismus, hledí tihle vydřiduši všechno zpeněžit, i vynálezy chudáků domorodců, kterým vykrádají jejich „know how“. A my zmlsani Evropani máme platit tisíce za gramy kávy????
Zkuste na http://www.cibetkova-kava.cz, bral jsem to od nich, je to dovoz primo z indonezie, takze i slusne ceny.
U nás v kavárně v Last Cafe ji máme za 220 Kč i s certifikátem 🙂
a ja by som chcela k tomuto poznamenat, ze kupou cibetkovej kavy podporujete otrasne zachadzanie a tyranie tychto zvierat, ktore su vaznene v malych klietkach. Prava cibetkova kava ma svoju specificku chut prave kvoli rozmanitej strave, ktoru cibetky spolu s kavou konzumuju, ked ziju volne v prirode – preto aj ta vysoka cena – nie je to lahke nast a nie je toho vela. Dnes je tato „kava“ o utrpeni a zlozenie ako vravim sa kvoli umelemu chovu tiez zmenilo, nikto uz ndnes nehlada trus cibetiek v lese. Preto zvazte..