Karbanátky a různé smažené pochoutky jsou v české kuchyni běžnou záležitostí. Někdy se masová směs obohatí sýrem, jindy se přidá paprika nebo osmažené kousíčky slaniny. Téměř každá domácnost má svou speciální ingredienci, kterou do karbanátků přidává. V našem receptu jsou novými ingrediencemi špenát a káva. Netradiční? Ochutnejte!
INGREDIENCE:
500 g drůběžího masa
200 g špenátových listů
100 g sýra na strouhání
2 lžičky silné kávy
1 vejce
strouhanka
olivový olej
sůl
koření dle chuti
POSTUP:
Drůběží maso pomeleme najemno spolu se špenátovými listy. Pokud doma nemáte mlýnek, můžete koupit maso pomleté a přidat do něj najemno nasekané špenátové listy. Do směsi přidejte nastrouhaný tvrdý sýr, nejlépe eidam. Můžete samozřejmě přidat jakýkoliv svůj oblíbený sýr, například u nivy však musíte počítat s její aromatickou chutí a přizpůsobit podle toho i koření. Dále do směsi přidejte dvě lžičky kávového extraktu (rozumějte, káva musí být zalitá vodou) a koření podle chuti. Vhodné jsou zelené bylinky, přidat můžete také směs na mleté maso, dále špetku soli a nakonec vejce.
Směs pořádně propracujte, aby pěkně držela pospolu a na pávni se nerozpadla. Pokud je směs příliš řídká, podle potřeby zahustěte strouhankou nebo hladkou moukou.
Z hotové směsi potom vytvořte placičky nebo kuličky, které obalíte ve strouhance a usmažíte na pánvi. Jako příloha je vhodná bramborová kaše nebo opékané brambory.