jemný kávový dortíkJemný kávový dortík se hodí tak akorát pro nedělní návštěvu jako moučník ke kávě. Lze vyrobit i bezalkoholovou variantu tak, že korpus změkčíme místo kávovým likérem například silnou kávou. Na přípravu si však musíme nechat hodinu a půl nebo korpus upéct den předem. Do přípravy by se neměly pouštět ani začínající kuchařinky, neboť recept nepatří mezi nejjednodušší.

INGREDIENCE

těsto:
150 g mouka hladká
sůl
100 g másla
250 g cukr moučka
8 ks vejce

krém:
3 lžíce instantní kávy
40 g cukr moučka
3 kelímky smetany ke šlehání

ozdobení:
zrnka kávy
60 g mandlové lupínky
5 lžic kávový likér

POSTUP:

Nejprve připravíme dortový korpus. Předehřejeme si troubu přibližně na 180 stupňů Celsia. Klasickou dortovou formu potřeme tukem a vysypeme hrubou moukou nebo dětskou krupicí.

Rozehřejeme sto gramů másla a necháme zchladnout. Čtvrt kila moučkového cukru, špetku soli a osm vajec vyšleháme v horké vodní lázni do zhoustnutí. Poté misku se směsí vložíme do studené vodní lázně a šleháme do zchladnutí. Poté zlehka vmícháme přesitou mouku a rozpuštěné máslo.

Těsto rovnoměrně rozlejeme do formy a přibližně padesát minut pečeme (záleží na troubě, možno péci kratší dobu). Dort necháme ve formě do vychladnutí a poté jej vyjmeme.

Upečený a vychlazený korpus podélně rozřízneme a potřeme kávovým likérem (případně silnou kávou). Ze smetany ke šlehání vyšleháme tuhou šlehačku, do které jemně vmícháme cukr a instantní kávu. Dort jí nejen naplníme, ale také potřeme po stranách a nahoře. Mandlovými plátky zdobíme obvod a střed dortu. Dort můžeme přizdobit i celými kávovými zrníčky.

Nastavení soukromí

Soubory cookie používáme, abychom mohli přizpůsobit obsah konkrétním uživatelům a analyzovat návštěvnost našeho webu. Kliknutím na možnost „Povolit vše“ s tím souhlasíte. Předvolby můžete spravovat tlačítkem Nastavení soukromí. Svůj souhlas můžete kdykoli odvolat.